PGM Expert Könyvelés Logó

PGM Expert Igényes könyvelő Szlogen

Hogyan lehet szüneteltetni egy egyéni vállalkozást?

Sok munkával jár és még több tudnivalót igényel az egyéni vállalkozás szüneteltetése. Látszólag egyszerű folyamatnak tűnik, miután elhatározzuk magunkat, hogy épp nem kedvező a piac az adott tevékenységünk folytatásához vagy egyéb okok miatt szüneteltetni vagyunk kénytelenek - legyen az kereskedelemmel foglalkozó üzlet, vagy tanácsadással foglalkozó vállalkozás. Tudja meg mai blogbejegyzésünkből, hogy hogyan kezdjen neki, milyen állomásokon kell keresztül menni.

 

Meddig tarthat az egyéni vállalkozás szüneteltetése?

 

  1. január 1-től minimum 1 hónapig, de 2 évnél tovább nem lehet szüneteltetni az egyéni vállalkozásunkat. A 2 éves korlátozás azokra vonatkozik, akik 2016. december 31. után kezdik el szüneteltetni tevékenységüket. Akik korábban megkezdték ezt, azokra az 5 éves korlát vonatkozik. A szüneteltetés módját az egyéni vállalkozókról és az egyéni cégekről szóló 2009. évi CXV. Törvény 18. §-a határozta meg.

 

 

Milyen kötelezettségekkel jár a szüneteltetés?

Itt elsősorban a bejelentési kötelezettséget hangsúlyoznánk. A bejelentésre vonatkozó szabályokat ilyen esetben is megfelelően kell alkalmazni. Ha egy egyéni vállalkozó szüneteltetni fogja a tevékenységét, akkor azt köteles írásban jelenteni az illetékes szerveknek, napjainkban ezt már a Kormányablak segítségével – a Webes Ügysegéden – könnyen el is lehet végezni. A Webes ügysegéd felületén fellelhető űrlapot kitöltve kérelmezzük a szüneteltetés tényét, amit nyilvántartásba vesznek, bejegyeznek. A szüneteltetés első napja - a kezdőnap – mindig a bejelentést követő nap. Ugyanígy bejelentési kötelezettsége van, ha az egyéni vállalkozó szeretné újraindítani a korábban szüneteltetett vállalkozást.

 

Ha az egyéni vállalkozó rendelkezik egyéni vállalkozói igazolvánnyal akkor azt le kell adnia a kormányhivatalnál vagy okmányirodánál, saját nevén a szüneteltetés ideje alatt nem indíthat újabb egyéni vállalkozást. Amennyiben az egyéni vállalkozást nem indítjuk újra 2 év után, akkor az egyéni vállalkozói jogállásunk megszűnik.

 

Az egyéni vállalkozó társadalombiztosítási ellátása szünetel a szüneteltetés ideje alatt, így az egyéni vállalkozás ezen időszak alatt nem szerez biztosítási időt (nyugdíjra jogosító szolgálati időt). A főfoglalkozású egyéni vállalkozó a szüneteltetés kezdőnapjától – amennyiben nem rendelkezik máshol biztosítási jogviszonnyal – az állami adóhatóság részére egészségügyi szolgáltatási járulékot köteles fizetni, melynek mértéke 2018-ban havonta 7 320 forint ( napi 244 forint). A szünetelés tényét az állami adóhatóság részére a T1041 nyomtatványon is be kell jelenteni.

 

 

Miben lehet segítségére a PGM Expert?

A PGM Expert könyvelési szolgáltatásának keretében részt vesz az egyéni vállalkozás indításában, majd a későbbi működésében. Ehhez nem csak, mint könyvelők kívánunk Önöknek segítséget nyújtani, hanem már az alapítás előtt segítünk tanácsainkkal pénzügyi és gazdasági téren. Az adózási forma kiválasztásakor mérlegeljük a legelőnyösebb szempontokat és lehetőségeket, kiválasztjuk a vállalkozás számára legmegfelelőbbet. Ennek megfelelően bevezetjük az adózási rendszer világába, az adminisztrációs rendszerek kialakításába.

 

A könyvelő segít a szüneteltetés elintézésében, majd a szünetelés befejezésekor elintézi a tevékenység újbóli működéséhez szükséges adat- és változásbejelentéseket.