PGM Expert Könyvelés Logó

PGM Expert Igényes könyvelő Szlogen

Mi kell az egyéni vállalkozás indításához?

Az egyéni vállalkozás az egyik legnépszerűbb vállalkozási forma, - főleg mióta bevezették a KATA adózási módot - mert ideális kezdő vállalkozók számára a gyors és ingyenes alapítása miatt. Magyarországon akadnak pozitív változások is a gazdasági, adózási és pénzügyi szférában. Egyik ilyen az egyéni vállalkozások indításához kötődik, pontosan, hogy mi is kell ahhoz, hogy egyéni vállalkozásunkat beindítsuk? Erre a kérdésre keressük mai bejegyzésünkben a választ.

 

 

Az egyéni vállalkozó Magyarországon

Magyarországon a belföldön, üzletszerű gazdasági tevékenységet folytató belföldi természetes személyek (külföldi állampolgárok korlátozott feltételek mellett), mint egyéni vállalkozók, szerepelnek az egyéni vállalkozói nyilvántartásban, valamint fel van tüntetve, hogy milyen tevékenységet űznek. Természetesen vannak az egyéni vállalkozás ellen szóló kizáró okok is.

 

 

Kik nem lehetnek egyéni vállalkozók?

 • Aki már egy egyéni cég tagja, vagy egy gazdasági társaság korlátlanul felelős tagja,
 • Aki korlátozottan cselekvőképes,
 • Aki korlátozottan cselekvőképtelen,
 • Aki szándékos bűncselekmény miatt jogerősen egy évet meghaladó, végrehajtandó szabadságvesztésre ítéltek (illetve amíg ez alól nem mentesül),
 • Akit a közéleti, illetve a nemzetközi közéleti tisztasága elleni, gazdasági, vagyon elleni bűncselekmény miatt jogerősen végrehajtandó szabadságvesztésre ítéltek (illetve amíg ez alól nem mentesül).

 

 

Milyen tevékenységeket nem lehet űzni, mint egyéni vállalkozó?

 

 1. Mezőgazdasági őstermelői tevékenység
 2. Ügyvédi tevékenység
 3. Közjegyzői tevékenység
 4. Egyedi szabadalmi ügyvivői tevékenység
 5. Önálló bírósági tevékenység
 6. Szolgáltató állatorvosi tevékenység

 

 

Mit kell tudni az egyéni vállalkozói tevékenység gyakorlásáról ?

Az egyéni vállalkozó egyéni vállalkozói tevékenységéből eredő kötelezettségeiért teljes vagyonával felel. Az egyéni vállalkozó több tevékenységet folytathat, tevékenységét több telephelyen, fióktelepen végezheti. Ha valamely gazdasági tevékenység gyakorlását jogszabály hatósági engedélyhez köti, az egyéni vállalkozó e tevékenységét csak az engedély birtokában kezdheti meg, illetve végezheti. Az egyéni vállalkozó közreműködőként alkalmazottat foglalkoztathat.

Képesítéshez kötött tevékenységet az egyéni vállalkozó csak akkor folytathat, ha a jogszabályokban meghatározott képesítési követelményeknek megfelel. A képesítési követelményeknek a tevékenység folytatása során folyamatosan meg kell felelni, képesítéshez kötött tevékenységet az egyéni vállalkozó akkor is folytathat, ha a képesítési követelményeknek maga nem felel meg, de az adott tevékenység folytatásában személyesen közreműködő, általa határozatlan időre foglalkoztatott személyek között van olyan, aki az előírt képesítéssel rendelkezik.

 

Ha az egyéni vállalkozónak több telephelye van, a képesítési követelményekre vonatkozó előírásokat valamennyi telephelyen érvényesíteni kell. Az egyéni vállalkozó gazdasági tevékenysége során az „egyéni vállalkozó” megjelölést (vagy annak e.v. rövidítését) és nyilvántartási számát neve (aláírása) mellett minden esetben köteles feltüntetni.

 

 

Ezek után ki tud segíteni elindítani az egyéni vállalkozásomat?

Az egyéni vállalkozás indításához sem árt, ha előtte felkeresünk egy olyan céget, akik kellően jártasak a gazdasági, adózási és pénzügyi szabályok ismeretében, és segítenek megérteni az olyan egyszerű fogalmakat, mint például a természetes személy, vagy hogy mit jelent "Az egyéni vállalkozói tevékenység nyilvántartásával kapcsolatos hatósági feladatok"?

 

Vagyis, érdemes előtte átbeszélni, hogy mint magánszemélynek, egyéni vállalkozási formában lesz-e érdemes működnie a jövően? Ebben tudunk segíteni itt a PGM Expert Kft.-nél, hogy kezdő vállalkozását segítsünk beindítani, akár mint egyéni vállalkozó.

 

 

Mi kell az egyéni vállalkozás indításához?

Nagyon fontos, hogy tisztában legyünk azzal a ténnyel, hogy 2018-ban már nem kötelező kiváltani az egyéni vállalkozásunkhoz egy igazolványt. Természetesen kiváltható, de már nem kötelező. Ennek értelmében az egyéni vállalkozás bejelentése, kiváltása teljesen ingyenes, nincs szükségünk arra, hogy okmányirodában álljunk sorba hosszú percekig, hogy megszerezzük a szükséges igazolást, hogy megfizettük, amit meg kellett. Sőt!

 

Manapság elég csak egy Ügyfélkapus regisztráció az Ügysegéden, így online bejelenthető az egész folyamat, szinte pár perc alatt. Így gyors az eljárás, hiszen pár perc alatt az egyéni vállalkozásunk azonnal bejegyzés alá kerül, vagyis ahogy bejelentjük magunkat az Ügyfélkapun, azonnal egyéni vállalkozónak számítunk. Be tudunk egy kalap alatt jelentkezni a KATA alá is. Ha teljesen új egyéni vállalkozók vagyunk, akkor ez bejelentés is azonnal él. De ha már van vállalkozásunk, akkor a KATA-s bejelentésünk csak a következő hónap első napjától fog élni.

 

 

Milyen egyéb feltételei vannak az egyéni vállalkozás indításának?

 • Székhellyel kell rendelkezni
 • Adjuk meg a tevékenységet, amivel foglalkozni fogunk
 • Döntsük el: igényeljük-e az alanyi áfamentességet?
 • Döntsük el: használjuk-e a KATA adózási formát?
 • Legyen egyéni vállalkozóként adószámunk
 • Regisztráljunk a kamarai tagságért
 • Miután megvan a székhely bejelentés, a helyi önkormányzat felé jelezzük az iparűzési adó iránti bejegyzésünket (KATA adózás esetén 3 féle iparűzési adó megállapítási mód közül is választhatunk)
 • Áfa kör  esetén szükséges vállalati bankszámlát nyitni (alanyi áfamentesként nem szükséges vállalati bankszámlát nyitni, elég a lakossági)
 • A bevételek bizonylatolására legyen: számlatömb vagy számlázó, és bélyegzőnk

 

Természetesen, ha indítani lehet ilyen vállalkozást, akkor szüneteltetni is lehet az egyéni vállalkozásunkat. Hogyan? Korábbi blogbejegyzésünkben minden ezzel kapcsolatos kérdésre választ adtunk, érdemes beleolvasni.