PGM Expert Könyvelés Logó

PGM Expert Igényes könyvelő Szlogen
öregségi nyugdíj

Hogyan történik a nyugdíj kiszámítása bruttó bérből?

A nyugdíj az a kérdés, ami minden dolgozó embert foglalkoztat az életének azon a pontján, amikor már közel kerül a nyugdíjkorhatárhoz. De vajon tudjuk-e, hogyan kell kiszámítani? Tudjuk-e, hogy a nyugdíjat a mindenkori bruttó bérből számítjuk-e ki vagy sem? Tudjuk-e, hogy mi az, ami befolyásolhatja a nyugdíjunkat? Ezekre a kérdésekre keressük meg most a választ.


 

Mit nevezünk öregségi nyugdíjnak?

Az öregségi nyugdíj egy olyan járadék, amelyet Magyarország idős korú állampolgárai alanyi jogon kapnak. Az öregségi nyugdíj - innentől kezdve csak nyugdíj - összege függ attól, hogy életünk során mennyi volt a munkával töltött időnk, valamint 1988 óta a keresetünkből kiszámított nettó átlagbér összege. Tehát attól függ a nyugdíjjárulék alapja, hogy mennyit kerestünk.

Ilyen egyszerű lenne? Dolgozunk bizonyos éveket, elérünk egy kort és kapjuk a nyugdíjat a korábbi keresetünk alapján? Persze a bérszámfejtők kívülről fújják ezeket a szabályokat, de nem árt, ha mindenki tisztában van azzal, hogyan is kerül majd kiszámításra a nyugdíja.

 

 

Hogyan számítjuk ki a nyugdíjat a bruttó bérből?

Mivel az öregségi nyugdíj kiszámítását nettó kereset alapján számítják ki, akkor mit keres a főcímben a bruttó kifejezés? A válasz az, hogy a nyugdíj alapját képező keresetünkre átlagkeresetet kell meghatározni. Átlagkeresetet a nettó havi jövedelemből úgy határoznak meg, hogy az adott naptári években elért, figyelembe vehető bruttó keresetünket nettósítják.

 

Ez azt jelenti, hogy naptári évenként csökkentik az alábbi módon:

 

  • Első lépésben levonják a keresetünk járulékait: egészségbiztosítási járulékot, nyugdíjjárulékot, magánnyugdíjpénztár tagdíját (ha volt ilyen), munkavállalói járulékot, vállalkozói járulékot ; 2010. január 1-jétől egészségbiztosítási és munkaerő-piaci járulék összegével. Ezt a folyamatot járuléktalanításnak hívják.


  • Második lépésként adótlanítani szükséges a keresetünket. Ez azt jelenti, hogy 2010. január 1. előtti és 2012. december 31-e utáni elért kereseteket az adott naptári évben érvényes jogszabályi alkalmazás mellett a járulék nélküli keresetből le kell még vonni a személyi jövedelemadót a bérezett napok arányában. A 2010. január 1. és 2012. december 31, között elért járuléktalanított jövedelmekhez és keresetekhez hozzáadjuk az erre az összegre számított adóalap-kiegészítést. Az így kijött együttes összeget a képzett személyi jövedelemadó-összeggel kell csökkenteni.

 

 

A nyugdíjazást megelőző naptári év előtt elért kereseteket az országos nettó átlagkereset bizonyos éveit figyelembe véve a nyugdíjazást megelőző naptári év kereseti szintjéhez igazítják, amikor a munkával szerzett jövedelmek havi átlagkeresetét állapítják meg. Ez a folyamat a valorizálás.

 

 

Tehát, ha 2018-ban szerettek volna nyugdíja menni, akkor a valorizálást 2016-ban elért, valamint a 2016 előtt elért keresetekre kellett elkészíteni és a 2017-es keresethez igazítani.

Azt, hogy 2019-re milyen valorizációs szorzókat használnak majd, azt a márciusban kiadott kormányrend határozza meg. Akik 2019 első negyed évében mennének nyugdíjba, azok a márciusi kormányrendelet miatt csak nyugdíjelőleget kaphatnak. A végleges összeget 2019. április 15-ig határozzák meg.

 

 

A nyugdíjszámítás  bonyolult és időigényes munka - egy külön szakma.

Fenti bejegyzésünkben a nyugdíjszámításnak csupán a lényegét próbáltuk ismertetni, de sok tényező van még amelyek együtteséből alakul ki a nyugdíj összege. Irodánk nyugdíjszámítást nem végez. Mi a bérszámfejtésben tudunk segíteni, hiszen a nyugdíjszámítás alapja a hivatalokhoz időben beküldött jogszabályoknak megfelelő adattartalommal kitöltött bér és járulékbevallások, magánszemély adatlapok, bejelentők, szerződések.

Arra törekszünk, hogy  a cégvezetők részére olyan könyvelési-, bérszámfejtési szolgáltatást, továbbá adótanácsadást nyújtsunk  - egyfajta mentor háttértámogatást - amely a sikereik  elengedhetetlen kelléke.

 

Amennyiben Ön a PGM Expert ügyfele úgy bizalommal forduljon hozzánk társadalombiztosítási-, bérügyekben is, számíthatnak munkatársaink segítségére. Kérdés esetén, kérem vegye fel velünk a kapcsolatot, legyen szó már meglévő ügyfelekről vagy leendő ügyfelekről.