PGM Expert Könyvelés Logó

PGM Expert Igényes könyvelő Szlogen
hitelfedezet

Mit tehet egy induló vállalkozás hitelfedezet nélkül?

A PGM Expert legújabb ügyfelei, akiknek már a cégalapításkor is a segítségére voltunk, gyakran teszik fel a kérdést, hogy hogyan juthatnak a vállalkozásuk számára olyan plusz forráshoz, mint a hitel? Az induló vállalkozások, akik még nem zártak le egy-két üzleti évet, nagyon csalódottak szoktak lenni, mert a legtöbb banki finanszírozási formától elesnek. Tehetnek-e valamit ez ellen? Mai blogbejegyzésünkben megnézzük, hogy mit tehet egy induló vállalkozás hitel fedezet nélkül.

 

 

Nézzük kicsit banki szemszögből

 

Egy-két lezárt üzleti év elteltével a bankok többsége már segíti az olyan cégeket, akik azért fordulnak hozzájuk, hogy egy kis tőkét szerezzenek, és ezzel együtt versenyelőnyt a vetélytársak ellen. Ha a bank azt látja az eddig felmutatott üzleti évekből, hogy sikert könyvelt el a cég, akkor valószínűsíthető, hogy a jövőbeli működés is sikeres lesz, ezért a kért hitelt megkapják.

Ezt persze sokkal könnyebb elérni, ha már a vállalkozás indításakor tisztában vagyunk azzal, hogy mit hogyan érdemes csinálni. Adó-, pénzügy- és gazdasági tanácsadásunk keretében olyan fontos információkkal látjuk el ügyfeleinket, melyek segítségükre lesznek a hatékony és eredményes működésben.

 

Nem árt tudni, hogy a hitel pénzösszege, amit a bankok nyújtanak cégünk felé javarészt a betétesek, közemberek megtakarított pénze. És melyikünk szeretné, mint közember, hogy a bank nagy kockázatot vállaljon a megtakarításunkkal, és befektessen egy épp induló és még szinte semmit felmutató üzletbe. Így tehát fontos arra törekedni, hogy már a kezdetektől fogva stabil legyen a cég működése.

 

 

Induló vállalkozás hitelfedezet nélkül számíthat-e valamilyen finanszírozási forrásra?

Megoldás lehet a faktorálás. Ez nem más, mint a követelések adásvétele. Banki hitel esetén az induló vállalkozásnak egy olyan finanszírozási forma, ahol a bank a vevők pénzügyi áttekintése után adhatnak hitelt, nem pedig a hiteligénylő pénzügyi múltját (mivel még nincs) vizsgálja.

 

Maga a faktoring, mint tevékenység célja, hogy az eladó hiteleladásait pártfogolja anyagilag, vagyis az egyenletes fizetőképességet biztosítsa. Ez egy rövid lejáratú finanszírozási forma, ahol a beszállítók, vagyis az eladók a mikro-, kis-, és középvállalkozások számára teszi lehetővé, hogy gyorsan szerezzenek hitelt, ha arra van szükségük. Az előfinanszírozás mértéke akár bruttó 70-90%-os is lehet.

 

Mitől függ a mértéke?
A vevők teljesítésigazolással alátámasztott papírjai határozzák meg.

 

 

Mire használható még a vevőfinanszírozás?

 

  • Úgy tudjuk vállalkozásunkat plusz anyagiakhoz juttatni, hogy nem kell gazdasági múltat felmutatni, illetve a fedezet biztosítása is hiányozhat. Ennek értelmében kezdő vállalkozások számára is ideális.

  • Ha nem a plusz anyagiak miatt szeretnénk hitelt felvenni, hanem mondjuk versenyképesek akarunk maradni a piaci mezőnyben, fontos, hogy a vevőinknél rugalmasan tudjuk kezelni a fizetési határidőket. Ugyanakkor a vetélytársnál hosszabb határidőt hagyjunk, mert eközben a cégünk szinte a teljes árbevételt megkapja.

  • Amikor beindulnak a megrendelések, az alapanyag rendeléssel nem szükséges megvárni az előző vevőtől megérkezett árbevételt. Miért? Mert a banktól 1-2 nap, és megkaphatjuk az összeget, amiből megvehetjük az alapanyagot, így még több megrendeléssel tudunk foglalkozni.

  • A bank folyamatosan ellenőrizni fogja, hogy az előfinanszírozásban részt vevő vevőink stabilak-e fizetésileg. Amíg a faktoring fennáll, addig a bank folyamatosan figyelmeztethet a vevőnk fizetési problémájáról. Ez azért jó, mert időben le tudjuk állítani a szállítást számára. A nem fizetések ellen teljes mértékben védve lehetünk, ha a faktoráláshoz egy biztosítási konstrukciót választunk.

 

 

Tanácstalan, hogy kezdő vállalkozásként mi a teendő?
Keresse bátran munkatársainkat, örömmel segítünk eligazodni a bizonytalan kérdésekben.