PGM Expert Könyvelés Logó

PGM Expert Igényes könyvelő Szlogen
KATA iparűzési adó fizetése

Kinek kell iparűzési adót fizetnie? - kisvállalkozók dilemmája

Nagyon sok kisvállalkozó érzi úgy, hogy az iparűzési adó csak egy újabb kötelező elem, amivel megkeserítheti a település az életét. Korábban már ejtettünk szót arról, hogy mekkora az iparűzési adó településenként, mai cikkünk pedig arra tér ki, hogy kinek is kell iparűzési adót fizetnie?

 

 

Milyen lehetőségei vannak egy kisvállalkozónak, és mire figyeljen?

Amikor alapítunk egy kisvállalkozást, nagyon sok dologra kell figyelmet fordítani. Egyik ilyen, hogy megállapítsuk, milyen gazdálkodási formát válasszunk. Például, kezdő vállalkozások kedvelt adózási formája a KATA (Kisadózó Vállalkozók Tételes Adója). Ahhoz, hogy helyesen tudjon dönteni, érdemes-e a KATA rendszerét választani, megfontolandó előtte szakemberrel konzultálnia, aki a vállalkozás indításának egyéb feladataiban is segítségére lehet.

 

Az iparűzési adó (önkormányzat alapján kivetett helyi adó) mértékéről az 1990. évi C. törvényben olvashatunk. Ezen törvény értelmében a helyi adókat 2%-ban maximálja. Ugyanakkor 2015-től azt is lehetővé teszi a törvény a helyi önkormányzatoknak, hogy ennél sokkal kedvezőbb adómértéket határozzanak meg, vagy akár el is engedjék azt. Hogy mekkora az adott település adómértéke, azt megtalálhatjuk az önkormányzatok által kiadott helyi adó rendeletében.

 

 

Bejelentési kötelezettség

Az egyik fontos momentum, ha valaki vállalkozást indít, hogy jelentkezzen be azon település önkormányzatánál, ahol a vállalkozásának a székhelye lesz. Ugyanis ahhoz, hogy iparűzési adót fizessünk, mint vállalkozó, kötelezően le kell jelenteni a vállalkozásunkat a székhelyünk és a telephelyünk, fióktelepünk szerinti illetékes önkormányzatnál.

Ennek a vállalkozás indításától, vagy a változás bekövetkeztétől számított 15 napon belül eleget kell tenni, és a vállalkozás megszűnéséig, telephelyünk, fióktelepünk fenntartásáig bejelentve kell maradni!

 

 

Kinek kell iparűzési adót fizetnie?

A település önkormányzata rendelkezhet arról, hogy mekkora legyen az iparűzési adó mértéke abban az esetben, ha az iparűzési tevékenység állandó jelleggel van jelen a településen. Előfordulhat, hogy több település területén helyezkedik el a vállalkozás, így több önkormányzati illetékesség állapítható meg. Ekkor a törvény szerint kell a tevékenységre jellemzően - személyi jellegű ráfordítás arányosan, vagy eszközérték arányosan vagy esetlegesen  100 millió feletti adóalap esetén kettő kombinációja alapján -   a vállalkozónak megosztania az adóalapját. A könyvelés ezen részében is számíthat könyvelő munkatársaink segítségére.

 

Ugyancsak meghatározhat a törvény egy bizonyos összeget, ha az ipari tevékenység ideiglenes jelleggel van jelen a település területén (pl.: fesztiválokon árusítók, építőipar). Továbbá vannak olyan vállalkozások is, akiknek nem ér el az éves ipari tevékenysége egy bizonyos vállalkozási szintű adóalapot, ekkor ezek a vállalkozások mentesülhetnek a helyi iparűzési adó alól, önkormányzati döntés alapján.

 

2019. január 1-jétől az önkormányzatok dönthetnek úgy, hogy a településen praktizáló háziorvosok és a területi védőnők adómentességet vagy kedvezményeket kapnak.

 

 

A KATA-s kisvállalkozók iparűzési adózásának módja

Az a vállalkozás, amelyik a KATA adórendszere szerint kíván működni, többféle iparűzési adózás közül választhat:

 

  • Dönthet úgy, hogy a nettó éves árbevételt csökkenti az anyagköltségei értékével és az eladott áruk beszerzési értékével (Elábé) valamint a közvetített szolgáltatásai, alvállalkozói teljesítések értékével. Az így megkapott összeg lesz az adóalapja, és ezután kell fizetni a 2%-ot. Ezt a „hagyományos” adóalap megállapítási módot nem igazán szokták választani a KATA-s cégek, hiszen itt a költségelszámolásnak jelentősége van és ezzel elveszítené a KATA adózás egyszerűségét.

  • Dönthet úgy, hogy az adóalapja a 2,5 millió forint lesz. Ez a tételes adó, az évi 50 ezer forint.

  • Dönthet úgy, hogy az adóalap a nettó árbevétel 80%-a lesz, amire be fogja fizetni az iparűzési adót.

 

 

KATA adózási módot választó cégeknek előre kell kiválasztani az iparűzési adó meghatározási módot, a döntés előtt bátran keressék munkatársainkat, akik megfelelő tanácsot tudnak adni a vállalkozás egyéni helyzetét figyelembe véve.