PGM Expert Könyvelés Logó

PGM Expert Igényes könyvelő Szlogen
Béren kívüli juttatások

Hogyan alakul a béren kívüli juttatások könyvelése?

Gyakran előfordul, hogy a cégek dolgozóik részére béren kívüli juttatásokat adnak, szórakoztató eseményeket szerveznek. Szintén gyakori az üzleti partnereknek adott ajándék, reprezentáció.  Mi minősül 2019-ben béren kívüli juttatásnak, egyes meghatározott juttatásnak és ezek hogyan adóznak? Erről szól mai cikkünk.

 

Mi minősül béren kívüli juttatásnak 2019-ben?
A béren kívüli juttatások a bérekhez kapcsolódó költségbeli megtakarítást eredményezhetnek a cégnél, ösztönzőleg hatnak a munkavállalókra.
A szabályozás az évek alatt rengeteget változott.

 

 

Milyen változás van érvényben 2019-ben a béren kívüli juttatásoknál?

A béren kívüli juttatások a köznapi ember fogalomkörében, mint Cafetéria vannak jelen. A munkavállalók részére nyújtott béren kívüli juttatások köre, mértéke, és adóztatása is módosításra került a 2019-es évre.

2019.01.01-től kizárólag a Szép-kártya három alszámlájára utalt támogatás minősül kedvezményes közteherfizetés mellett adható béren kívüli juttatásnak, éves szinten 450 000 forint rekreációs keretösszegig az alábbiak szerint:

 

 • Széchenyi Pihenő Kártya, Szálláshely alszámlára utalható pénz maximum 225.000 forint lehet
 • Széchenyi Pihenő Kártya Szabadidő alszámlájára utalható maximális összeg 75.000 forint lehet
 • Széchenyi Pihenő Kártya Vendéglátás alszámlájára utalható évi maximális összeg 150.000 forint lehet.

 

 

A béren kívüli juttatások összege után a juttatónak 15 százalék személyi jövedelemadót és 19,5 százalék szociális hozzájárulási adót kell fizetnie, összesen  34,5 %  az adóteher.

 

A Szép-kártyán adott juttatásnak az egyes alszámlákra vonatkozóan meghatározott értékhatárt meghaladó része, illetve az éves rekreációs keretösszeget (azaz a munkavállalónkénti évi nettó 450 ezer forintot meghaladó) meghaladó része egyes meghatározott juttatásként adóköteles amelyre az adóteher 40,71 %.

Az új szabályozás következtében a munkáltató béren kívüli juttatás keretében már nem adhat évi 100 ezer forint pénzbeli juttatást a dolgozója részére. 2019-től a munkavállalónak nyújtott készpénzjuttatás bérnek minősül, bérként az összeget adóztatni kötelező.

 

 

Egyes meghatározott juttatásokról tudni kell 2019-ben

 

A következőkben ismertetjük, hogy mi minősül egyes meghatározott juttatásnak 2019-ben:

 • az önkéntes kölcsönös egészség- és nyugdíjbiztosító pénztárakba célzott szolgáltatásra befizetett összeg
 • a cégtelefon magáncélú használata
 • a hivatali, üzleti utazáshoz kapcsolódó étkezés vagy más szolgáltatás
 • a reprezentáció és az üzleti ajándék címén adott termék és szolgáltatás

 • a csekély értékű ajándék révén juttatott adóköteles jövedelem
 • a munkáltató által szakképző iskolai tanuló, kötelező szakmai gyakorlaton lévő hallgató részére azonos feltételekkel és módon ingyenesen vagy kedvezményesen átadott termék, nyújtott szolgáltatás révén juttatott adóköteles bevétel

 • az olyan adómentesnek, üzleti ajándéknak nem tekinthető üzletpolitikai (reklám) célú juttatás, amely nem tartozik a szerencsejátékról szóló törvény hatálya alá
 • a kifizető által törvény alapján magánszemélynek ingyenesen vagy kedvezményesen átadott termék, nyújtott szolgáltatás révén juttatott adóköteles jövedelem
 • az olyan ingyenesen vagy kedvezményes termék vagy szolgáltatás formájában juttatott bevétel, ahol nem megállapítható egyértelműen, hogy ki és milyen arányban részesül az egyes szolgáltatásokból

 

 

Az egyes meghatározott juttatások utáni adóteher összesen 40,71 százalék.

 

Év végén gyakori, hogy a cégek megajándékozzák dolgozóikat, üzleti partnereiket. Nézzük meg, milyen mértékig tehetik ezt meg és miként adóznak utána:

 

 

Csekély értékű ajándék:

Idén a csekély értékű ajándék csupán évi egy alkalomra korlátozódhat, évente egyszer 14 900 Ft/fő értékre. A csekély értékű ajándék egyes meghatározott juttatásnak minősül, így az adóterhe összesen 40,71 %.

2019-től ha az ajándék nem tekinthető csekély értékű ajándéknak, és/vagy nem szórakoztató eseményen kerül átadásra akkor bérként adózik és nem egyes meghatározott juttatásként !

 

 

Szórakoztató eseményen átadott ajándék:

Az ajándékozással egybekötött Télapó-ünnepségen -  mint szórakoztató eseményen- átadott ajándék egyes meghatározott juttatásként adózik azaz 40,71 százalék az adóterhe. A szórakoztató eseményen átadott ajándék értéke nem 10 százalék, hanem akár a minimálbér 25 százalékát is elérheti, az események száma nincs korlátozva.

 

 

Karácsonyi ajándék, ajándékutalvány a dolgozónak

Egyes meghatározott juttatásként adózik a munkáltató által adott karácsonyi ajándék. Ez lehet egy üveg ital, egy doboz kávé, édesség, ajándékutalvány. Az ajándékutalvánnyal azonban óvatosan kell eljárni, ugyanis ha nem sorolható be az évi egyszeri csekély értékű ajándék fogalmába, vagy nem szórakoztató eseményen kerül átadásra, akkor az ajándékutalvány piaci értéke munkaviszonyból származó jövedelemnek minősül és bérként adózik.

Fontos, hogy az az ajándék, amely a munkavállaló teljesítményére tekintettel kerül átadásra, az munkaviszonyból származó jövedelemként adózik !

 

 

Üzleti ajándék, reprezentáció:

Karácsonyi hagyomány az üzletfelek részére ajándékot küldeni, vagy szórakoztató eseményt rendezni. A karácsonyi party – akár a munkavállalóknak, akár üzleti partnereknek szervezzük- egyes meghatározott juttatásként adózik. A rendezvény teljes költsége, a terembérlet, vendéglátás, szórakoztató programok áfát is tartalmazó szokásos piaci értéke után 1,18-szorzós adóalapra vetítve 15 százalék szja-t és 19,5 százalék szochót kell fizetni. Üzleti partnernek adott ajándék összeghatár nélkül adható.

 

 

Hogyan könyveljük a béren kívüli juttatásokat, az egyes meghatározott juttatásokat továbbá a bérként adózó juttatásokat 2019-ben?

 

A 2019-ben életbe lépő változások következtében, azon juttatások, melyek kikerültek a béren kívüli és az egyes meghatározott juttatások közül, illetve nem minősíthetőek adómentes juttatásnak sem, akkor azon juttatások a munkabérrel megegyező adóterhet fognak viselni.

A könyvelésükben nincs változtatás, vagyis a béren kívüli juttatásokat is, az egyes meghatározott juttatásokat is és a bérként adózó juttatásokat is a személyi jellegű egyéb kifizetésként számoljuk el. Amennyiben kérdés merült fel a cikkünkkel kapcsolatban, kérem vegyék fel velünk a kapcsolatot.